Retningslinjer rideskolen


Retningslinjer

Risiko og sikkerhet

  1. Ridning er å anse som en risikosport og det er en risiko for fall, bli tråkket/ dyttet på, bli bitt etc. Vi gjør vårt ytterste for å ivareta sikkerheten og har rutiner og prosedyrer for å minske risikoen så godt det går når man håndterer et stor fluktdyr

  2. Personer som ikke retter seg etter våre rutiner for hestehold, sosiale regler, NRYFs regler for behandling av hest og stallregler vil bli kontaktet av stallens personale og evt bli bortvist.

  3. Vi anbefaler alle å tegne egen ulykkesforsikring. Rideskolen har ansvarsforsikring


Kostnader

Gumserød Fritidsgård er en privateid rideskole som ikke mottar økonomisk støtte fra kommunen eller andre aktører man kan søke pengestøtte fra. Alle inntekter fra rideskolen, arrangementer, oppstalling av privathester og andre aktiviteter går til å dekke løpende utgifter for drift av anlegg, fôr, flis, hovslager, veterinær og utstyr til hester, innkjøp av rideskolehester, lønn til ansatte mm. Prisen på våre tjenester er satt ut i fra de utgiftene vi har for å produsere ridetimer og andre aktiviteter. Utgiftene til hestene løper uavhengig om rytteren møter opp til timen eller ikke. Ved nytt år kan rideskolen oppjustere prisene etter konsum indeksprisen som pr desember 2022 er 4,8%.

Angrerett

  1. Ridekurs/rideskole/stevner/arrangementer
    Med bakgrunn i angrerett-lovens paragraf 22, punkt m, er levering av tjenester knyttet til fritidsaktiviteter, når det i avtalen er fastsatt en bestemt dato eller et bestemt tidsrom for utførelsen av slike tjenester, unntatt fra angreretten. Alle våre ridekurs er derfor unntatt angrerett og økonomisk bindende. Vi samarbeider med rideklubber som ligger under Norges Rytterforbund

  2. Produkter - Ekvipasje hestebutikk
    Med mindre avtalen er unntatt fra angrerett, kan kjøperen angre kjøpet av varen i henhold til angrerettloven.
    Kjøperen må gi selger melding om bruk av angreretten innen 14 dager fra fristen begynner å løpe. I fristen inkluderes alle kalenderdager. Dersom fristen ender på en lørdag, helligdag eller høytidsdag forlenges fristen til nærmeste virkedag.
    Angrefristen anses overholdt dersom melding er sendt før utløpet av fristen. Kjøper har bevisbyrden for at angreretten er blitt gjort gjeldende, og meldingen bør derfor skje skriftlig (angrerettskjema, e-post eller brev).
    Angrefristen begynner å løpe:
    Ved kjøp av enkeltstående varer vil angrefristen løpe fra dagen etter varen(e) er mottatt.
    Selges et abonnement, eller innebærer avtalen regelmessig levering av identiske varer, løper fristen fra dagen etter første forsendelse er mottatt. Består kjøpet av flere leveranser, vil angrefristen løpe fra dagen etter siste leveranse er mottatt.
    Angrefristen utvides til 12 måneder etter utløpet av den opprinnelige fristen dersom selger ikke før avtaleinngåelsen opplyser om at det foreligger angrerett og standardisert angreskjema. Tilsvarende gjelder ved manglende opplysning om vilkår, tidsfrister og fremgangsmåte for å benytte angreretten. Sørger den næringsdrivende for å gi opplysningene i løpet av disse 12 månedene, utløper angrefristen likevel 14 dager etter den dagen kjøperen mottok opplysningene.
    Ved bruk av angreretten må varen leveres tilbake til selgeren uten unødig opphold og senest 14 dager fra melding om bruk av angreretten er gitt. Kjøper dekker de direkte kostnadene ved å returnere varen, med mindre annet er avtalt eller selger har unnlatt å opplyse om at kjøper skal dekke returkostnadene. Selgeren kan ikke fastsette gebyr for kjøperens bruk av angreretten.
    Kjøper kan prøve eller teste varen på en forsvarlig måte for å fastslå varens art, egenskaper og funksjon, uten at angreretten faller bort. Dersom prøving eller test av varen går utover hva som er forsvarlig og nødvendig, kan kjøperen bli ansvarlig for eventuell redusert verdi på varen.
    Selgeren er forpliktet til å tilbakebetale kjøpesummen til kjøperen uten unødig opphold, og senest 14 dager fra selgeren fikk melding om kjøperens beslutning om å benytte angreretten. Selger har rett til å holde tilbake betalingen til han har mottatt varene fra kjøperen, eller til kjøper har lagt frem dokumentasjon for at varene er sendt tilbake.


Påmelding/Avmelding

  1. Det er økonomisk bindende påmelding på alle våre ridekurs.

  2. Når du melder deg på ridekurs hos oss mottar du et velkomstbrev, dette velkomstbrevet plikter du deg å lese og å gjøre deg kjent med våre retningslinjer. Ved første betaling av kurskontigent bekrefter du at du har godtatt retningslinjene våre dersom vi ikke har hørt noe fra deg skriftlig på e post. Når du melder deg på en leksjon, har du denne hele rideskolesemesteret som varer 20 ganger, faktura kommer to ganger pr semester. (det er ikke mulig å melde seg av før kurs slutt og kreve pengene tilbake for de resterende timene) NB!!!  Du må melde deg av når du skal slutte og senest 14 dager før neste kursstart. Dersom du ikke har meldt deg av neste kurs innen fristen så mottar du faktura og må enten betale halv kurskontigent grunnet sen avmelding, har du startet på neste kurs må du ri kurset ut og betale for kurset i sin helhet. 

  3. Timeplan og nivåinndeling ligger ute på nettsiden vår. Det er viktig at du leser dette nøye før påmelding for å finne riktig kurs. Dersom du melder deg på feil kurs flytter vi deg over til rett nivå. Gi beskjed til ridelæreren din

  4. Pris per kurs er oppgitt på hjemmesiden og er for hele kurset.

  5. Dersom du melder deg på etter kursstart betaler du for gjenværende timer på kurset.

Utstyr

  1. Unngå hetter og snorer på gensere og jakker. Klærne skal være relativt tettsittende så ikke de henger seg fast i noe eller skremmer ponnien. Bruk bukser uten sømmer på innsiden av bena for å unngå gnagsår. Gjerne lange sokker over buksebena så ikke buksa sklir opp. Skoene skal ha hel på minst 15 mm og minst mulig snøring. Gummistøvler eller cherrox er fint. Joggesko er ikke tillatt!

  2. Kjøp gjerne et par ridehansker som gir godt grep og beskytter en myk barnehånd mot gnag av tøylen. om vinteren er det kaldt og det er viktig med hansker på.

  3. Du må bruke godkjent ridehjelm. Vi har hjelmer og sikkerhetsvester til utlån når koronarestriksjonene tillater det. Vi anbefaler å kjøpe egen hjelm for å få en som passer hodefasongen perfekt. Hjelmen skal sitte godt på hodet uten av hakereima er festet. Dersom den sklir fram og tilbake eller sidelengs passer den ikke og har ingen funksjon. Hjelmen mister støtdempingen etter ca 5 år, så vær forsiktig med å kjøpe brukte hjelmer dere ikke kjenner historien til.

Praktisk gjennomføring av ridetimene

  1. Ridetimen på en time inkl på- og avstigning. Det er viktig at alle møter opp i god tid til timen slik at undervisningen starter presis. Dersom du er forsinket og ikke gir beskjed i god tid vil vi ikke ha hest klar til rytteren. Hesten sendes tilbake til stallen dersom rytter mangler når leksjonen starter

  2. I sommerhalvåret bruker vi både ridehallen og vi rir også på tur i nærområdet. I vinterhalvåret bruker vi kun ridehuset.

  3. Det er en teoritime per semester

  4. Rideskolen følger normalt skoleruta for barneskolen i Larvik kommune når det gjelder fri i jul, påske og sommerferie. Det er rideskole på enkelte røde dager. Det er rytters ansvar å følge med på når det er ikke er undervisning i rideskolen. Timeplan finnes på nettsiden.

  5. Det er ikke tillatt å bruke mobiltelefon under våre ridekurs. Dette gjelder både rytter, leier, foresatte og eventuelt tilskuere. Det er heller ikke lov til å ta bilder eller filme uten å avklare dette med instruktør. Det skal ikke filmes med lydopptak. Bilder og film skal ikke deles med andre eller på sosiale medier!

Aldersinndeling og nivåer forklart​

  1. Innen hestesporten regnes man som nybegynner i lang tid, lenger enn i andre idretter. I tillegg til de praktiske rideferdighetene skal rytteren lære seg samspillet med hesten, om hesten som art, sikkerhet mm. Når man skal lære seg å samarbeide med et levende dyr tar det derfor lenger tid å jobbe seg oppover nivåene enn i annen idrett. Hensynet til hestens velferd vil alltid veie tyngre enn rytteren og foreldres forventinger om rask progresjon

  2. I rideskolen bytter rytteren hest gjennom semesteret for å lære seg alle aspekter ved ridning og samarbeid med hesten. Alle hester er likeverdige partnere og har noe å lære rytteren

  3. Rytteren må kunne ri trav lettridning uten å holde seg fast i god balanse og takt, samt ha koordinasjon og motorikk så god at h*n kan styre hesten med myke tøyletak for å få ri ponninen/hesten alene uten leier. I tillegg må rytteren kunne ha et visst overblikk over hva som skjer på resten av ridebanen for å unngå farlige situasjoner. Ridelærer vurderer når rytteren er klar til å starte med dette. Det er forskjell på å ri en ponni alene på en ridebane og å ri på en leksjon med en gruppe ekvispasjer

  4. Fra nybegynner og oppover må du regne med å ri minst 2 semester per nivå. Jo høyere nivå du rir på, jo lenger tid bruker man per nivå. Det er individuelt hvor rask progresjon man har på alle nivåer. Det er opp til ridelærer å vurdere når eleven er klar for neste nivå

  5. På spesialkurs med sprang er hinderhøyden max 60-70 cm for å minske risikoen for skader på hestene våre som jobber mange økter per uke. Det legges vekt på teknisk ridning mellom hinderne framfor høydehoppning.

  6. Gruppene for barn er på inntil 6 ekvipasjer og ponniene/hestene som brukes er fra 100 – 160 cm høye. Det velges hest etter tur og eleven har hesten to ganger før rullering, men ridelærer vil gå inn og dele ut hester der det er nødvendig med hensyn til sikkerheten. Det er viktig at rytteren rir en ponni/hest som ikke er for stor for rytteren å beherske

  7. Grupper for ungdom og voksne har inntil 6 ekvipasjer per gruppe. Det brukes ponnier/hester fra 135-165 cm

  8. Selv om hester er sterke dyr har de sin begrensning i forhold til vekt de kan bære for å opprettholde god hestevelferd. Rytterens balanse, vektfordeling, motorikk, koordinasjon og kunnskapsnivå spiller også inn. En rideskolehest jobber mest med ryttere i startfasen av sin karriere og må kompensere for rytteren inntil rytteren behersker ridekunsten. For å sikre våre hester et godt arbeidsmiljø har vi satt en maks vekt som gjør at de kan jobbe uten for høyt nivå av stresshormonet kortisol. Forskning viser at den ideelle vekten for en voksen hest å bære er maksimalt 15-20 % av sin egen vekt. For en eldre/ yngre hest vil prosenten gå ned. Max vekt rytter er 85 kg på våre hester. Ponniene har lavere maksvekt. Du kan lese mer her: https://www.horsesciencenews.com/horseback-riding/how-much-weight-can-a-horse-carry.php

Dersom vi må avlyse ridetimer


          Dersom Gumserød Fritidsgård må 
           avlyse timer så vil disse bli tatt igjen
           bortsett fra:

  1. Dersom Gumserød Fritidsgård må avlyse en eller flere time(r) grunnet omstendigheter rideskolen ikke kunne forutsett (force majeure, som eksempel brann, innbrudd, naturkatastrofer, helsekatastrofer, pandemi, mm), vil ikke kurset bli erstattet eller kursavgift refundert.

  2. Vi følger de til enhver tid restriksjoner gitt av myndighetene som gjelder smittsomme sykdommer på hester og mennesker.​

Fravær

  1. Elever har ikke rett til å ta igjen ridetimer ved fravær

  2. Dersom eleven ikke kan delta på ridetimen sin, må vi ha beskjed så tidlig som mulig slik at vi unngår å gjøre klar hester som ikke skal gå i ridetimene. Dette er for å unngå stress for hestene og dobbeltarbeid for våre ansatte


Jeg vet at påmeldingen er bindende for hele kurset, og at eleven rir på eget ansvar, dog at rideskolen skal følge sikkerhetsrutinene.
Jeg er kjent med betalingsfristene for kursavgiften, og at kurset skal betales før første time, via konto: 2510 22 02395. Jeg er kjent med vilkår og viktig informasjon til kurselever i rideskolen, som er beskrevet på hjemmesiden. Jeg er også kjent med aktuelle vilkår for kurset jeg melder meg på, som er beskrevet på den aktuelle kurssiden. Jeg aksepterer herved og er informert om den risiko all ridning og omgang med hest medfører. Jeg er informert om at jeg anbefales ulykkesforsikring og at jeg har satt meg inn i sikkerhetsrutinene på stallen og under ridning. Foreldre er ansvarlig for at barn under 18 år følger våre anvisninger og rutiner.



Gumserød fritidsgård forholder seg til rettigheten til å kreve halve beløpet ved avbestilte oppdrag senere enn fjorten dager før oppdragsdagen. 


       Viktig informasjon til kurselever i rideskolen


Ridekursene starter opp i uke 34 og går frem til skoleferien tom uke 25. På vårparten er det ridning på røde dager ellers mister dere mange dager.De som melder seg på etter kursstart betaler kun for de timene som er igjen av kurset.​En ridetime varer i 60 min, dette inkluderer stilling av stigbøyler, oppsitting, ned og oppskritting av hesten. Derfor ber vi foreldre være behjelpelig med å stille stigbøylene til sitt barn slik at vi kommer raskt i gang med ridningen.Det er ikke tillatt å komme inn i på ridebanen når ridetimen er startet, det forstyrrer både hester og ryttere. Er du forsinket går du dessverre glipp av ridetimen. Vær vennlig og respekter dette. ​

Ridekurset er bindende, velger man å avslutte før avsluttet kurs får man ikke kursavgiften tilbake. Kurset er personlig og kan ikke overdras til andre! Det er ikke mulig å ta igjen timer dersom en er borte av ulike årsaker. Vi prøver så godt vi kan å ordne timer ved sykdom men det er ikke sikkert at vi får det til da rideskolen er full. Når du går på kurs vil vi sette en frist for å melde seg av neste kurs, dette får dere beskjed om ved hver kurs slutt, når fristen går ut beholder du plassen videre og vil bli fakturert. 

 Elevene møter opp i skolestallen, eller utenfor ridebanen dersom hesten allerede er på time. Hestene er børstet og har fått lagt på sal og hodelaget. Men det er lurt å møte litt før timen da det kan hende at du må sale på hesten du skal bruke dersom den ikke går på timen før deg. Rideskolestallen er det bygget som ligger lengst inn på området. Gå ned fra parkeringsplassen, følg vegen rett frem forbi beitene. Av hensyn til hestenes trivsel og deres egen sikkerhet, skal det kun være en person inne hos hestene av gangen. Assistentene og hjelperne er til stede i stallen og hjelper gjerne til om nødvendig. Instruktørene skal ikke forstyrres så lenge de underviser, spør assistentene om det er noe dere lurer på. For de som skal gå sprangkurs må elevene/foreldre være med å bygge opp og ned hindrene.​


Hunder: Det er ikke tillatt å ta med egne hunder inn i stallene og i ridehallen pga sikkerheten til våre hester og elever.

Bekledning: Hos oss må alle bruke sikkerhetshjelm og sikkerhetsvest. Rideskolen låner ut hjelmer og vester. Riktig skotøy er viktig . Ridning i jogge sko og små sko er ikke tillatt . Skotøyet må ha liten hæl, og ikke være for bred slik at det setter seg fast i stigbøylene. Bruk en tettsittende bukse (ikke for glatt, men helst uten store sømmer). Alle klær skal sitte tett, ikke åpen jakke eller løst skjerf som kan henge seg fast. For sikkerhets skyld er det lurt å bruke hansker og ha langt hår i en flette eller hestehale. Vi har kun noen få sikkerhetsvester til utlån.  

I hestebutikken vår selger vi hjelmer, vester, ridebukser, ridestøvler, hansker og pisk og det du måtte trenge. Hestebutikken er åpen fra kl 17.30 til 19.30 hver ettermiddag. Lørdager er det åpent fra kl 12 til 15.00.

Vektgrense: Vi har en vektgrense på 85 kg i rideskolen. Dette av hensyn til hestene.

Forsikring: Vi oppfordrer sterkt alle som rir i vår rideskole til å ha egen ulykkesforsikring som dekker død og invaliditet, rideskolen har ansvar forsikring .Som i all idrett kan ulykker inntreffe. Det er dyr vi har med å gjøre, og uhell kan dessverre skje. Vi oppfordrer derfor alle til å ordne egen forsikring. All ridning skjer på egen risiko. Ridning er en risiko sport og alle som rir må bekrefte at de er informert om dette for å få ri på vår rideskole. Foreldre har ansvaret for at barn- opptil 18 år- følger opp våre sikkerhets rutiner under ridning og i kontakt med hestene. Det er foreldre eller foresatte som er ansvarlig for barn under 18 år som rir i rideskolen, rideskolen er ansvarlig for at sikkerheten følges under ridningen. Alle under 15 år skal følges av en voksen men det er fult mulig å samarbeide med hverandre slik at ikke alle må følge hver gang. Da gjenstår det bare å ønske hjertelig velkommen til ridekurs!​ 

Vilkår for andre tjenester rideskolen tilbyr, se vilkår for disse tjenestene.​